CE TREBUIE SA STITI CAND REDECORATI UN SPATIU DEJA MOBILAT

Schimbările de decor sunt ceva mai complicate atunci când trebuie făcute în încăperi deja mobiliate. De ce? În primul rând pentru că nu avem prea mult spațiu de manevră, iar în al doilea rând este destul de dificil să îți imaginezi o nouă schemă de amenajare într-o încăpere tixită cu achiziții făcute în ani de zile. Plus că piesele mari de mobilier sunt greu de mutat dintr-o parte în alta a camerei pentru a crea un spațiu suficient pentru repoziționarea altor obiecte, iar piesele mici, precum accesoriile și decorațiunile, sunt aproape la tot pasul și ne încurcă. DIY Bazaar a realizat un mini-ghid cu lucruri de care trebuie să țineți seama în momentul în care redecorați un spațiu deja mobilat.

diybazaar_slider13.bmp

1. Goliți pe cât de mult posibil camera. Știm că nu este o treabă ușoară, dar încercați să adunați toate vazele, tablourile, ramele foto sau husele din încăpere. Încercați să lăsați doar mobila și obiectele fixate în perete (corpuri suspendate, polițe, lustre, etc.). În felul acesta spațiul va părea mai aerisit și vă veți putea imagina mai ușor modul în care puteți muta canapeaua sau biblioteca.

2. Fiți originali. Mobila nu trebuie să fie neapărat lipită de pereții camerei, oricât de mică ar fi aceasta. O canapea sau un set de fotolii pot sta foarte bine în centrul încăperii, creând astfel o zonă potrivită pentru conversații, dar și pentru privitul la televizor împreună cu familia. Sunt deja poziționate astfel? Foarte bine! Atunci separați-le! Puneți fotoliile lângă o fereastă, despărțite de o măsuță de cafea și ați obținut o zonă tocmai bună pentru lectură.

Chiar și în cazul spațiilor mici, canapeaua poate fi pusă la câțiva centimetri de perete. Puteți masca în spatele său cutiile care nu își găsesc niciodată locul prin casă sau obiecte de care nu aveți nevoie în fiecare zi.

diybazaar37

3. Dați culoare spațiului. În regulă, ați golit camera și ați repoziționat mobila cum ați crezut mai bine de cuviință. Ce urmează? Alegerea culorilor! De regulă cea mai simplă și rapidă schimbare de decor este cea cromatică. Dacă ați trecut de la roșu la verde toată lumea va observa. O cuvertură nouă și câteva perne ornamentale pot face minuni pe vechea canapea. Vazele, lămpile sau draperiile pot fi și ele înlocuite cu altele noi, în ton cu noua paletă de culori. Investiția nu este una exagerată, însă impactul este cu siguranță imens.

diybazaar36

Bine dar cum mai putem adăuga culoare camerei? Totul ar trebui să înceapă în momentul în care vă cumpărați mobilă. Gândiți-vă încă de pe atunci ce puteți face cu ea peste cinci sau zece ani. Mobila cu linii simple și în culori neutre sau naturale va putea fi mutată și reintegrată cu ușurință dintr-un decor în altul, dintr-o cameră în alta. Ne găsim însă în situația în care avem mobilier achiziționat în ani de zile, primit sau moștenit de la rude sau cunoștințe. Pentru a revitaliza decorul încercați să o șlefuiți și să o lăcuiți. În acest fel veți uniformiza nuanțele tuturor pieselor, făcându-le să pară mult mai noi. Dacă aveți talent, puteți să le pictați. Dacă aveți răbdare, puteți să le recolantați.

Dacă bugetul vă permite, puteți schimba chiar și culoarea pereților. Spuneam că o trecere de la roșu la verde este una evidentă, dar asta nu înseamnă că trebuie să vopsiți întreaga încăpere în verde smarald pentru ca ceilalți să observe schimbările făcute. În cazul culorilor puternice, ar fi de preferat să începeți prin a vopsi un singur perete. La acest capitol, dacă nu aveți experiența necesară, este mai bine să vă limitați la nuanțe neutre, potrivite oricărui tip de amenajare.

diybazaar38

4. Amestecați stilurile, dar cu măsură. Este evident că de-a lungul anilor ați cumpărat ori ați primit obiecte care astăzi vă par greu de combinat unele cu altele. Și în mare chiar așa este! Cum să înghesui într-o singură cameră lada de zestre a bunicii cu mobila modernă achiziționată vara trecută? Simplu: creând mai multe zone de interes în interiorul aceleiași încăperi. Să dezvoltăm ideea lăzii de zestre. În dormitor ea poate sta foarte bine la capătul patului, pentru a stoca haine sau pentru a depozita așternuturi, perne și cuverturi. În sufragerie, aceeași ladă poate fi utilizată pe post de masă de cafea, dar față de o piesă de acest gen, ea mai are și extra spațiul de depozitare. Ce puteți ține acolo? Reviste, acte și tot ce nu este neapărat estetic dacă nu este pus la linie în raft. Pentru a integra și mai bine o astfel de piesă de mobilier în decor, încercați să adăugați și câteva accesorii și decorațiuni în culori și/sau texturi similare. Să presupunem că lada este pictată cu galben,  verde și roșu. Adăugați oriunde în cameră lumânări parfumate sau perne ornamentale în aceleași nuanțe. Dacă doriți să temperați impactul vizual al unui asemenea obiect, încercați să îl acoperiți cu o față de masă sau cu o blană. În cazul unui fotoliu sau a unei canapele, nu ar fi o idee rea să le retapisați ori măcar să le puneți un set de huse noi.

diybazaar35

5. Adăugați decorațiunile treptat. Nu încărcați camera inutil. Adăugați accesoriile și ornamentele treptat pentru a vedea unde le este locul în noua schemă de amenajare (mai ales că este foarte probabil să mai fi cumpărat altele noi). Dacă aveți o colecție sau un set de decorațiuni la care țineți în mod deosebit, încercați să le dispuneți într-un singur loc, ca într-un altar. Nu este indicat să le răspândiți prin toată camera, pentru că riscați să lăsați impresia de dezordine.

Dar cum putem grupa ornamente mai vechi și mai noi împreună? Încercați mai întâi cromatic. Dacă vi se pare că nu sunt deranjante la privire, lăsați-le împreună. Apoi ordonați-le în funcție de formă și volum, piesele mari în spate, cele mici în față. Spre deosebire de mobilă, stilurile pot fi combinate mai ușor în cazul decorațiunilor. Un obiect rustic poate sta foarte bine lângă un accesoriu boho-chic și asta pentru că ele nu ocupă o suprafața atât de mare din încăpere încât să eclipseze restul ambientului.

//Sursă foto: Pinterest

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s