CE TREBUIE SA STITI CAND DECORATI UN SPATIU GOL

diybazaar_slider11.bmp

Un spațiu gol este mult mai ușor de amenajat decât unul deja locuit. De ce? Pentru că îți permite să te joci în voie cu formele, culorile și volumele, adăugându-le rând pe rând, testând diverse stiluri și idei. Iată câteva aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când vă mutați într-o casă nouă pe care trebuie să o decorați.

1. Hotărâți-vă cu privire la paleta cromatică. Pereții, perdelele, mobila sau accesoriile, toate trebuie să aibă un numitor comun. Spre exemplu vă place turcoazul. Deoarece este o culoare tare, trebuie ”îmblânzită” cu alb, crem, verde sau nisipiu. Bleu-ul merge bine cu galben pai, orange pastel sau bordeaux, verdele se asortează cu albastru deschis, dar și cu albastru cerneală, iar griul se potrivește din plin cu roz pal și bleu. DIY Bazaar a alcătuit pe pagina sa de Pinterest o vastă galerie foto despre culori și combinațiile dintre ele și este disponibilă aici.

diybazaar_culori2. Stabiliți elementul/elementele cheie al/ale amenajării. O piesă de mobilier, un tablou și/sau un covor persan pot sta la baza oricărui plan de amenajare. În funcție de dimensiuni, de cromatică și de locul adjudecat în decor veți putea identifica ulterior și ale piese pentru completarea spațiului.

diybazaar_foto8

3. Cumpărați obiectele de decor gândindu-vă la versatilitatea lor. Mai pot integra o piesă sau alta într-o nouă configurare a spațiului? Îmi va fi ușor să o poziționez și să o accesorizez? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci înseamnă că ați găsi ceea ce trebuia. Versatilitatea obiectelor stă în primul rând în forma și cromatica lor. Cu cât sunt mai discrete, cu atât vă va fi mai ușor să le faceți loc printre celelalte elemente. Pe un fotoliu crem puteți pune la fel de bine o pernă decorativă multicoloră, dar și o pătură într-o nuanță pastelată. Mai multe despre mobilierul versatil puteți citi aici.

diybazaar_foto6

4. Stabiliți locul pieselor mari de mobilier în amenajare. Sau măcar faceți-vă o idee despre unde și cum le-ați dori poziționate. Pentru canapea, fotolii sau biblioteca nu există o infinitate de variante de așezare din pricina volumului lor. Așa încât vă va fi mult mai ușor să le decideți locul decât în cazul lămpilor, a vazelor ori a obiectelor mici de decor.

5. Optați pentru piese de mobilier multifuncționale. O bibliotecă modulară, pe care să o puteți reconfigura ori de câte ori vă plictisiți de vechiul său aspect, cu taburet cu spațiu de depozitare sau o masă pliabilă sunt doar câteva variante extrem de eficiente în spațiile mici. DIY Bazaar v-a prezentat mai multe variante de mobilier multifuncțional aici și a alcătuit o galerie foto pe pagina sa de Facebook, disponibilă aici.

diybazaar_foto10

6. Nu cumpărați toate accesoriile și decorațiunile odată. Achiziționați-le rând pe rând pentru a vedea dacă ceea ce v-ați imaginat corespunde cu realitatea. Uneori cumpărăm accesorii în exces, cărora nu le mai găsim locul în ambient și ne vedem nevoiți să le dosim într-un dulap sau în lăzile din podul casei.

diybazaar_foto11

7. Atenție la țesături. Dacă decorați un apartament luminos, aveți grijă să cumpărați draperii groase, de tafta sau poate de catifea. În zilele călduroase de vară ele vor fi un bun paravan împotriva caniculei. Dacă spațiul este întunecos, optați pentru țesături organice, translucide, din in sau bumbac. Din punct de vedere cromatic țineți seama de paleta aleasă pentru întregul decor. La accesorii și decorațiuni, precum perne ornamentale sau abajururi, vă puteți juca mai mult cu combinațiile de culori. În cazul draperiile și perdelelor, unde vorbim de drapaje, este indicat să mergeți pe nuanțe uni, de care știți că nu vă veți plictisi ușor și care se pot integra rapid într-o nouă schemă de amenajare.

 //Sursă foto: Pinterest, Google Images

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s