CUM AMENAJAM O GARSONIERA

Într-un apartament mic, de bloc, scenariile de amenajare sunt puține. La început! Pentru că odată ce v-ați familiarizat cu spațiul, îi veți înțelege mai bine funcționalitatea.

Pereții sunt doar o barieră fizică. În amenajarea interioară, ei pot fi un excelent suport pentru opere de artă, pentru piese de mobilier sau pur și simplu bază pentru o zugrăveală plină de personalitate. Dați-le viață, nu îi excludeți din ambient!

Faceți încăperile să comunice. Spațiul dintre pereți trebuie și el perceput în toată complexitatea sa. Să ne imaginăm o încăpere de 15-20 mp. Pentru un dormitor este deja mult (dacă ne raportăm la suprafețele obișnuite ale camerelor dintr-un apartament vechi de bloc). Dar dacă vorbim de o garsonieră, cum putem amenaja un spațiu atât de mic astfel încât să avem un trai comod (ne referim strict la cameră, nu și la dependințe)? Dacă structura de rezistență a blocului vă permite, dărâmați o parte din pereți. Spre exemplu zidul despărțitor dintre hol și camera/sufragerie. Oricum aveți o singură încăpere, deci ce mai e de ascuns? În felul acesta veți permite luminii naturale să circule până în celălalt capăt al casei.

Un alt perete la care puteți renunța dacă nu este de rezistență este cel dintre bucătărie și cameră. Pasionați sau nu de gătit, nu aveți de ce să țineți un perete pentru a opri mirosul să se împrăștie prin casă. Poziționați aragazul lângă o fereastră și cumpărați o hotă bună și ați rezolvat problema. Deschizând bucătăria către cameră veți crea un spațiu mai mare, cu funcționalități multiple.

Decorați pe verticală. Într-un apartament tipic de bloc, camerele au o înălțime de maxim 2,5 m. În aceste condiții, decorați cât puteți de mult pe verticală. Dulapurile până în tavan sunt o soluție eficientă de stocare. Dacă aveți un șifonier obișnuit, de până la doi metri, puneți pe el o cutie, un coș sau chiar un geamantan (în măsura în care este estetic). Puteți depozita acolo lucruri de care nu aveți nevoie în fiecare zi. Nu uitați de comodele cu picioare înalte. Un coș de răchită își poate găsi ușor locul dedesupt. Pe lângă aspectul decorativ, el poate ascunde tot felul de obiecte mărunte.

Mobilierul multifuncțional își arată adevărata valoare cu precădere în spațiile mici. Fie că vorbim de o simplă canapea ce se face pat ori de o chicinetă ascunsă în dulap, alături de masa de gătit, în spațiile mici este obligatoriu ca piesele de mobilier să aibă mai mult de o singură întrebuințare.  Scaunele și mesele pliante sunt și ele extrem de utile. La ce vă folosește o masă de dining pe care o mutați cu greu prin încăpere ori de câte ori vreți să optimizați spațiul? Dacă totuși vă doriți o masă în sens de bază al cuvântului, optați pentru una de mici dimensiuni, pe care o puteți muta rapid în orice colț al casei.

Versatilitatea mobilierului. Știu că vorbim în continuare de o garsonieră și că mobila pe care o avem o mutăm în mare în interiorul aceleiași încăperi. Dar de ce să nu analizăm alternativa integrării șifonierului pe hol? Ori a comodei? Doar am discutat posibilitatea dărâmării pereților despărțitori. Cu sau fără pereți, un taburet, o servantă sau un coș de răchită pot migra ușor dintr-o zonă în alta. Dar având în vedere că posibilitățile de aranjare a mobilei sunt relativ limitate într-un apartament cu o singură cameră, cel mai bine ar fi să o decorați cu piese în nuanțe neutre. Pe o canapea crem puteți pune orice fel de perne ornamentale sau pături decorative. O cameră cu mobilă în tonuri naturale poate fi accesorizată rapid cu câteva vaze, tablouri și rame foto în nuanțe energizante.

Dacă vă plac obiectele pictate manual (n.r. și nouă ne plac), limitați-vă la câteva. În cazul în care aveți o fire creativă și experiență la capitolul amenajări interioare, atunci experimentați! Ați vizitat vreodată casa unui artist plastic? Spațiul și obiectele sunt complet reinterpretate. Inspirați-vă din jocul lor de culori și de forme, introducând treptat piese unicat. În felul acesta nu vă veți simți copleșit(ă) de cromatica variată și de mixul complex de obiecte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s