DECORAREA IN FUNCTIE DE SPATIU SI DE TIPUL LOCUINTEI

Gestionarea corectă a spațiului este fundamentală în economia unui decor de succes, cheia stând în felul în care decorațiunile și piesele de mobilier sunt poziționate. Dacă încăperile mici ne obligă să ne gândim măcar la soluții eficiente de amenajare, cele mari ne amăgesc cu iluzia că putem face orice. Dar această permisivitate aparentă nu face decât să ne încurce și mai tare atunci când vrem să legăm între ele piesele întregului decor. Pentru o mai bună înțelegere a lucrurilor vom analiza câteva situații frecvente.

Garsoniera. Să spunem că ne-am cumpărat o locuință cu o singură cameră și vrem să o amenajăm. Prin definiție, garsoniera are între 30 mp și 40 mp (în cel mai fericit caz). Ce facem pentru a optimiza spațiul? În primul rând trebuie să definim foarte clar funcționalitatea fiecărei zone în parte. Atenție zone, nu neapărat încăperi! Într-o cameră puteți avea o zonă de luat masa, o zonă de citit și una de gătit, spre exemplu. Sau baia poate fi și spălătorie și uscătorie în același timp. În locuințele mici este recomandat ca toate încăperile să aibă mai mult de o singură întrebuințare!

Mobilierul multifuncțional și decorarea pe verticală sunt alte două soluții eficiente de valorificare a spațiilor restrânse.

Apartament mic, locatari mulți. Să analizăm următoarea speță: apartament tipic de bloc, cu două camere, în care trebuie să conviețuiască o familie cu mai mult de un copil. În asftel de cazuri, cel mai adesea părinții folosesc camera de zi pe post de dormitor. Până aici nimic nou! Dar cum facem ca sufrageria să nu arate ca un spațiu de dormit în orice moment al zilei? Apelăm la mobilierul multifuncțional, evident! O canapea extensibilă este ușor de strâns și poate fi transformată rapid în pat înainte de culcare. Poate nu este la fel de comodă precum un pat king size, dar cu siguranță câștigă puncte la capitolul aspect. Pe timpul zilei, câteva perne ornamentale dau un aer chic încăperii. Seara, ele pot fi folosite pentru un plus de confort în timpul somnului!

Vreți să vă invitați prietenii la masă? Perfect! Optați pentru una pliabilă, pe care o puteți ține strânsă într-un colț al camerei atunci când n-o utilizați. De ce să încărcați spațiul cu o masă de dining pe care trebuie să o mutați seară de seară înainte de culcare?

Nu sunt suficiente dulapurile de haine din casă? Niciodată nu sunt! Dar asta nu înseamnă că trebuie să încărcați camera de zi cu șifoniere. Mai mult de un singur dulap nu este permis într-o cameră de zi și așa supra-utilizată. Folosiți holurile sau debaralele pentru a depozita lucrurile de prisos.

Cât îi privește pe copii, indiferent că aveți unul sau doi, încercați paturile suprapuse. Dacă sunt doi, este de la sine înțeles că le supraetajăm. Dar poziționarea patului deasupra solului este o alternativă eficientă și în cazul unui singur copil. În spațiul de dedesupt îi puteți amenaja un loc de joacă sau îi puteți pune biroul pentru teme.

Apartamentul cu scară interioară. De multe ori nu știm ce putem face cu spațiul de sub scară, așa că el rămâne nefolosit sau este în permanentă dezordine. Oricum ar fi, niciuna dintre situații nu ne mulțumește. Ce putem face? Cel mai simplu ar fi să punem acolo ghivece de flori ce nu au nevoie de prea multă lumină. Un colț verde este mult mai bun decât un colț în care domnește haosul. O altă variantă ar fi să constuim un dulap triunghiular în care să depozităm haine, încălțăminte sau articole de menaj. Nici această variantă nu vă încântă? Atunci puteți face sub scară un birou sau o bibliotecă în care să țineți toate cărțile, CD-urile și actele casei.

Vila. Opusul spațiilor mici, vilele pot fi extrem de înșelătoare când vine vorba de amenajare. Și asta deoarece ne imaginăm că putem face un milion de lucruri în ele. Este evident că putem integra mai multe piese de mobilier și mai multe stiluri, dar cum facem ca acest spațiu vast să nu ne copleșească? Stabilim de la bun început ce se va regăsi în fiecare încăpere și unde va fi poziționat! Faceți planșe, măsurați și fixați-vă prioritățile de achiziție. Este bine să cumpărați înainte piesele mari, gen canapele, fotolii, dulapuri. Odată așezate, veți realiza mai ușor care sunt zonele care mai trebuie decorate. Servantele, comodele, mesele de cafea sunt doar câteva obiecte de mobilier pe care le puteți integra ușor într-o amenajare existentă.

Față de locuințele mici, ce pot părea ușor supraaglomerate, în vile vă puteți juca din plin cu accesoriile și decorațiunile. Vaze, lămpi, lampadare, tablouri, rame foto, perne decorative, orice poate fi inclus într-un spațiu atât de generos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s